Veelgestelde vragen
Wat is een mondhygiënist eigenlijk?
Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. Het beroep van mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Deze wet BIG is in 1997 in werking getreden. De Wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren.
Voor de mondhygiënist is in de wet het deskundigheidsgebied omschreven. De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. Het diploma wordt verkregen na het met goed resultaat afronden van de HBO-opleiding tot mondhygiënist. De opleidingseisen zijn eveneens wettelijk geregeld.
Extra informatie is hier (alles over het gebit) en hier (diplomaregister) te vinden
Wat doet de mondhygiënist?
De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in eerst instantie gericht op preventie (is het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen).
Daarnaast voert de mondhygiëniste ook curatieve taken uit (is gericht op genezing), zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen.
Voorbeelden van werkzaamheden zijn:
- Het uitvoeren van mondonderzoek.
- Het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voeding op het gebit.
- Het geven van uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging.
- Het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd.
- Het uitvoeren van preventieve behandelingen waaronder het aanbrengen van sealant, fluoride e.d.
Wanneer is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden?
Uiteraard is het verstandig om zo jong mogelijk naar een mondhygiënist te gaan. Maar in ieder geval als:
- Het tandvlees bloedt bij het poetsen
- Tanden of kiezen los gaan staan
- Het tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden en kiezen sluit.
- Het tandvlees terugtrekt
- Er regelmatig gaatjes ontstaan
- Er vaak tandsteen of aanslag op het gebit ontstaat
- Er een vieze smaak of slechte adem aanwezig is
- Mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is
Is mondhygiëne extra belangrijk bij zwangerschap, diabetes, hart- en vaatziekte of chemokuur?
- Zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap kunnen zich mondproblemen voordoen als gevolg van de veranderende hormoonhuishouding. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt de groei van bepaalde bacteriën gestimuleerd. Hierdoor heeft u meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen.Voorzorgsmaatregelen bij zwangerschap
Met een juiste gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder de zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van zorgvuldig blijven poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon met ragers, flossdraad of tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. Bezoek zo nodig de praktijk een keer extra als u vragen heeft. Wij kijken hoe het met de conditie van uw tandvlees gesteld is en indien nodig reinigen wij uw gebit uitgebreid.Misselijk? Overgeven? Niet meteen poetsen!
Vaak gaat een zwangerschap gepaard met misselijkheid. In geval van misselijkheid is het verleidelijk om de achterste kiezen niet te poetsen. Houd deze plekken extra goed schoon. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen. Sommige vrouwen zijn echter zo misselijk dat ze regelmatig overgeven. De verleiding is groot om direct daarna uw tanden te poetsen om die vieze smaak in uw mond kwijt te raken. Toch kunt u dat beter niet doen, want maagzuur tast het tandglazuur aan. Ook hebben de borstel en de tandpasta een schurende werking. Als u direct na het overgeven uw tanden poetst, poetst u gemakkelijk het tandglazuur weg. Spoel uw mond liever met water of een mondspoelmiddel.
- Diabetes:
Heeft u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat komt door te veel suiker in uw bloed. En de hoeveelheid bloedsuiker blijft juist minder stabiel bij problemen in de mond. Zo blijft u in een cirkel ronddraaien. U kunt zelf veel doen om problemen te voorkomen. Maar natuurlijk bent u ook welkom voor advies bij ons.Gevoeliger voor ontstekingen en infecties
Wie diabetes heeft, loopt meer risico op tandvleesontstekingen (gingivitis), tandvleesontstekingen met verlies van kaakbot (parodontitis), schimmelinfecties, een droge mond en gaatjes. Daarnaast zijn mensen met diabetes gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dus bij slecht ‘ingestelde’ diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden
- Hart- en vaatziekte
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Ook onder mannen is het een levensbedreigende aandoening. Nu denkt u misschien dat dit alleen te maken heeft met een ongezonde leefstijl, zoals te veel eten, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid, maar niets is minder waar. Soms kan de kwaliteit van uw gebit aandoeningen aan het hart en bloedvaten veroorzaken, of andersom. Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. Een gezonde mond is daarom extra belangrijk bij hart- en vaatziekten en kan uw leven redden.Parodontitis
Tandvlees kan ontsteken. De bacteriën gaan in de ruimte tussen tand en tandvlees zitten. Door de ophoping van de bacteriën, breidt de ontsteking uit naar het onderliggende weefsel en kaakbot. Een vervelend gevolg hiervan is het verlies van tanden of kiezen. Nog vervelender is het wanneer de schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo processen veroorzaken die leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Als u niet regelmatig een mondhygiënist of tandarts bezoekt blijft parodontitis lang onopgemerkt.
- Chemokuur
Als bij u kanker is vastgesteld waar u een chemokuur voor krijgt is het verstandig om een afspraak bij de mondhygiëniste te maken. Het is belangrijk dat uw tandvlees goed gezond is voor u de chemotherapie krijgt en dat er geen tandsteen meer boven en onder het tandvlees zit. Uw weerstand zal tijdens de kuur veel minder worden waardoor een infectie snel kan ontstaan. Ook kunt u tijdens de chemokuur last van de mond krijgen. Wij kunnen u goed adviseren wat te doen tijdens voor en na de chemokuur.
Heb ik een verwijzing van mijn tandarts nodig om een afspraak te maken?
Nee sinds 2006 zijn wij vrij toegankelijk. Ook zonder verwijzing bent u van harte welkom.
Wordt mijn behandeling vergoed?
Vergoeding tot 18 jaar is vanuit de basisverzekering.
De kosten van de behandeling worden voor volwassenen alleen vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Hoeveel u vergoed krijgt, hangt af van uw verzekeringsmaatschappij en de wijze waarop u verzekerd bent. Indien u meer wilt weten omtrent de vergoedingen, adviseer ik u om eerst contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Dit kan een hoop misverstanden voorkomen.
Wat moet ik de eerste keer meenemen?
Bij het eerste bezoek starten we met een intake. Hierbij verzamelen we de gegevens die van belang zijn om een diagnose te stellen. Op basis van deze diagnose kunnen we een behandelplan maken. In het behandelplan wordt vastgesteld wat de beste behandeling is in uw situatie. Dat betekent dat wij samen bekijken op welke wijze en op welke termijn wij het gewenste resultaat kunnen bereiken. In het behandelplan nemen wij ook de te verwachten kosten met u door. Tenslotte maken wij samen afspraken over behandeldata.
Uw tandarts wordt door ons op de hoogte gehouden van de behandeling middels correspondentie.
Bij uw eerste bezoek neemt u het volgende mee:
- de verwijskaart, die u van de tandarts heeft gekregen. Heeft u geen verwijskaart, dan kunt u deze hier downloaden en invullen.
- Uw verzekeringsgegevens, BSN en een geldig identiteitsbewijs. Raadpleeg vooraf uw polisvoorwaarden van uw verzekering zodat u weet of de behandeling voor vergoeding in aanmerking komt.
- Een volledig ingevulde gezondheidsvragenlijst, deze staat aan de achterkant van de verwijskaart die u van de tandarts heeft gekregen. Heeft u geen gezondheidsvragenlijst, dan kunt u deze hier downloaden en invullen. De toestand van uw gezondheid en eventueel medicijngebruik zijn belangrijk voor onze behandeling. Op de gezondheidsvragenlijst staan vragen waarvan u zich kunt afvragen wat deze met een behandeling bij de mondhygiënist te maken hebben. Toch kunnen ook deze vragen van belang zijn voor de behandeling. De gegevens behandelen wij natuurlijk altijd vertrouwelijk.
Verwijsbrief en Gezondheidsverklaring downloaden
Hieronder kunt u de verwijsbrief en de gezondheidsverklaring downloaden. Deze graag ingevuld meenemen bij uw eerste afspraak.